Yumurta bişirməyin ən təhlükəli üsulu

Yumurta tək başına və digər qidalarla birlikdə səhər yeməyi üçün tez-tez istifadə olunur. Lakin onların nə qədər sağlam olması və nə qədər tez-tez yeyə biləcəyiniz haqqında mübahisələr zaman-zaman gündəmə gəlir.

Sozcu.az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, həkimlər yumurtanın faydaları və ya zərərləri əsasən onların hazırlanma üsulu ilə müəyyən edildiyini bildirib.

Hamı bilir ki, yumurta qiymətli, asanlıqla həzm olunan zülallar, mikroelementlər və vitaminlərlə, o cümlədən A vitamini, B12, selenium, xolin və lutein zeaksantinlə zəngindir. Eyni zamanda, həkimlər xəbərdarlıq edirlər ki, onların hazırlanmasının məşhur yollarından biri bütün faydaları boş yerə gətirə bilər.

Eyni zamanda, dietoloq Lindsey Veqler yumurtaları yumşaq sarısına qədər qaynadıb istehlak etməklə maksimum fayda əldə edə biləcəyinizi qeyd edib.

Eyni zamanda o, yumurtaları tavada kərə yağı ilə qızartmağı ən zərərli yol hesab edir ki, bu da sağlamlıq üçün təhlükə yaradır. Mütəxəssis izah edib ki, qızartma zamanı bir çox qiymətli maddələr məhv olur, kanserogenlər əmələ gəlir.

Həm də xatırlamağa dəyər ki, yüksək temperaturda yemək yağları oksidləşdirir və müntəzəm olaraq istehlak edildikdə, bu cür qablar bədəndə iltihaba səbəb ola bilər.

Bundan əlavə, həkimlər omletə yağ əlavə edərək, bağırsaqlara və qaraciyərə yük yaradırsınız və pəhrizdə belə doymuş yağların çox olması ürək xəstəlikləri ilə sıx bağlı olduğunu deyib.

Share on Facebook